Mikro i makro składniki kluczowe w podeszłym wieku

W tym okresie bardzo ważne jest odpowiednie wspieranie organizmu poprzez dostarczanie niezbędnych składników odżywczych. Poniżej wymienione zostały mikro i makro składniki, które  trzeba dostarczać oraz  źródła z jakich najlepiej je pobierać.

Ma znaczenie w wielu procesach związanych z ochroną i wzmacnianiem układu kostnego – pomaga w utrzymaniu zdrowych kości. Pomaga też w prawidłowym funkcjonowaniu mięśni.

Do najistotniejszych źródeł magnezu zalicza się:

  • Produkty zbożowe (szczególnie kasza jaglana i gryczana oraz wyroby z mąki z pełnego przemiału)
  • Orzechy
  • Nasiona roślin strączkowych
  • Warzywa ciemnozielone
  • Migdały
  • Tofu
  • Kakao
  • Banany
  • Suszone owoce
  • Drożdże piwowarskie.

Znaczenie potasu w diecie można uzasadnić tym, że pomaga on w prawidłowym funkcjonowaniu mięśni oraz układu nerwowego.

Najistotniejsze źródła potasu to:

  • Ziemniaki
  • Warzywa korzeniowe
  • Warzywa zielone
  • Owoce
  • Pełnoziarniste produkty zbożowe
  • Pomidory
  • Warzywa strączkowe
  • Mleko
  • Suszone owoce
  • Surowa marchew

Potas rozpuszcza się w wodzie, więc proces gotowania w wodzie zmniejszy jego w żywność. Dlatego najlepszym jego źródłem będą świeże warzywa i owoce.

Witamina C pomaga w prawidłowej produkcji kolagenu, co zapewnia prawidłowe funkcjonowanie chrząstki, kości, zebów czy naczyń krwionośnych. Poza tym zwiększa przyswajanie żelaza.

Źródła witaminy C to:

  • Papryka
  • Pomarańcza
  • Jarmuż
  • Brukselka
  • Broku
  • Czarna porzeczka
  • Kiwi
  • Biała kapusta (równeiz gotowana)
  • Cytryna

To kolejny składnik, który pomaga utrzymać zdrowe kości. Białko przyczynia się do wzrostu masy mięśniowej, pomaga też w jej utrzymaniu.

Źródłem białka w diecie są między innymi:

  • Mleko i jego przetwory
  • Mięso i jego przetwory
  • Ryby
  • Nasiona roślin strączkowych
  • Jaja
  • Orzechy
  • Zboża

Witamina K także pomaga w utrzymaniu zdrowych kości. Zapotrzebowanie na witaminę K u zdrowych osób dorosłych wynosi 75 μg/dzień. Pokrywane jest ono przez pożywienie oraz syntezę przez drobnoustroje jelita czczego i krętego.

Najlepsze źródła witaminy K to:

  • Kiszona kapusta
  • Surowa i gotowana kapusta
  • Jarmuż
  • Szpinak
  • Sałata
  • Kalafior
  • Kalarepa
  • Truskawki
  • Pomidor
  • Zielona herbata
  • Wątroba
  • Mleko
  • Sery
  • Mięso

Oprócz wyżej wymienionych składników odżywczych ważne są również:

  • Cynk
  • Mangan

Cynk to niezbędny składnik w procesie mineralizacji, oraz prawidłowego funkcjonowania osteoblastów. U kobiet po menopauzie i z osteoporozą wydalanie cynku jest zwiększone. Ponadto cynk pomaga zachować zdrowe kości, paznokcie, włosy i skórę.

Najlepsze źródła cynku to:

  • Chude mięso
  • Żółtko jaj
  • Mąka pełnoziarnista
  • Orzechy
  • Chude mleko
  • Zielony groszek
  • Marchew
  • Brukselka
  • Szpinak
  • Cebula
  • Seler

Żelazo jest składnikiem, który odgrywa ważną rolę w procesie podziału komórek, które zachodzą nieustannie w organizmie. Pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego oraz przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego.

Główne źródła żelaza to:

  • Mięso i podroby
  • Rośliny strączkowe
  • Ziarna zbóż
  • Drożdże piwowarskie
  • Siemię lniane
  • Mak
  • Morele
  • Jajka

Fluor jest minerałem, który ma wpływ na wytrzymałość zębów, pomagając w mineralizacji zębów. Instytut Żywności i Żywienia dla kobiet w wieku 50-70 lat rekomenduje spożycie fluoru na poziomie 3 mg/dzień.  Natomiast przeciętne zalecane spożycie dla osób dorosłych wynosi 3,5 mg fluoru dziennie.

Najlepsze źródła tego pierwiastka to:

  • Woda pitna
  • Kapusta
  • Szpinak
  • Rzeżucha
  • Soja
  • Brokuły

Mangan przyczynia się do utrzymania zdrowych kości, pomaga w prawidłowym tworzeniu tkanek łącznych. Pomaga też w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym.

Główne źródła manganu to:

  • Otręby pszenne
  • Nasiona roślin strączkowych
  • Orzechy
  • Zielone warzywa

Miedź ma duży wpływ na strukturę i skład kości poprzez oddziaływanie na dojrzewanie kolagenu. Z racji tego, że występuje w ustroju w śladowych ilościach, pełni rolę czynnościową.

Główne źródła miedzi to:

  • Mięso
  • Podroby
  • Nasiona roślin strączkowych
  • Produkty zbożowe
  • Warzywa
  • Orzechy
  • Ser żółty
  • Żółtko jaj

Witamina B6, nie licząc syntezy aminokwasu cysteiny, pomaga również w utrzymaniu prawidłowego metabolizmu białka i glikogenu. Przyczynia się do regulacji aktywności hormonalnej.

Główne źródła witaminy B6 to:

  • Mięso
  • Ryby
  • Produkty zbożowe
  • Drożdże piwowarskie
  • Kiełki pszeniczne
  • Ziarna soi
  • Orzechy włoskie