Wapń wpływa nie tylko na stan naszych kości i zębów. Pomaga też w prawidłowym funkcjonowaniu enzymów trawiennych.
Wapń to jeden z makroelementów, po który w pierwszej kolejności sięgamy w trosce o zdrowe kości i zęby oraz mając na uwadze prawidłową pracę mięśni. Trzeba jednak pamiętać, że pierwiastek ten spełnia też szereg innych istotnych funkcji w naszym organizmie. Jedną z nich jest wpływ na prawidłowe funkcjonowanie enzymów trawiennych.
Rola enzymów w procesie trawienia
Enzymy trawienne wydzielane są na wszystkich odcinkach układu pokarmowego. Białka, tłuszcze i węglowodany muszą zostać rozłożone do prostszych form – aminokwasów, kwasów tłuszczowych i cukrów prostych, by móc zostać wchłonięte i wykorzystane odpowiednio przez organizm. Działanie enzymów rozpoczyna się już w momencie, gdy pokarm trafia do jamy ustnej. Zawarty w ślinie enzym – amylaza ślinowa – odpowiada za początkowy etap trawienia cukrów. W żołądku natomiast znajduje się pepsynogen, czyli nieczynny enzym, który pod wpływem kwasu solnego zmienia się w pepsynę. Jest ona enzymem trawiennym rozkładającym duże cząsteczki białek na mniejsze, tzw. polipeptydy. Do światła jelita cienkiego wydzielane są: sok jelitowy, trzustkowy oraz żółć. W jelicie zachodzą procesy trawienia pokarmu, a także wchłanianie składników pokarmowych do krwi. Enzymy trawienne dzieli się na takie, które trawią:
- białka: trypsyna, chymotrypsyna, elastazy, karboksypeptydazy;
- tłuszcze: lipaza trzustkowa, fosfolipaza, esterazy;
- polisacharydy (cukry złożone): amylaza.
Dbaj o odpowiednią ilość wapnia w diecie każdego dnia
Chociaż wapń jest bardzo ważny dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, okazuje się, że spożycie wapnia w Polsce pokrywa tylko około 60% ilości zalecanych. Zalecana ilość dzienna dla dorosłych mężczyzn i kobiet to 800-1000 mg. Dzieciom w wieku 10-18 lat zaleca się 1100 mg/dobę. Kobiety w ciąży oraz karmiące piersią poniżej 19 lat powinny spożywać dziennie 1100 mg/dobę, a powyżej 19 lat – 800 mg (IŻŻ, 2017).
Pierwiastek ten znajduje się w wielu produktach spożywanych przez nas na co dzień, głównie pochodzenia zwierzęcego. W poniższej tabeli podano zawartość wapnia w typowych porcjach wybranych produktów mlecznych.
Tabela 1. Zawartość wapnia w typowych porcjach wybranych produktów mlecznych | ||
produkt | porcja | wapń (mg) |
jogurt naturalny 2% tł. | 150 g (opakowanie) | 255 |
mleko 0,5% tł. | 200 ml (szklanka) | 242 |
ser gouda tłusty | 30 g (plaster) | 242 |
mleko 3,2% tł. | 200 ml (szklanka) | 236 |
jogurt truskawkowy 1,5% tł. | 150 g (opakowanie) | 201 |
ser brie pełnotłusty | 30 g (plaster) | 180 |
mleko pełne, w proszku | 15 g (łyżka) | 159 |
serek homogenizowany waniliowy | 150 g (opakowanie) | 128 |
serek twarogowy ziarnisty | 150 g (opakowanie) | 120 |
ser topiony edamski | 20 g (małe opakowanie) | 73 |
ser twarogowy chudy | 50 g (plaster) | 48 |
serek typu „fromage” naturalny | 80 g (opakowanie) | 43 |
śmietana 18% tł. | 22 g (łyżka) | 22 |
Obliczenia na podstawie danych zawartych w: Kunachowicz H., Nadolna I., Przygoda B., Iwanow K.: Tabele składu i wartości odżywczej żywności. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2005.
Źródło: https://www.mp.pl/pacjent/dieta/zasady/73823,wapn 30.03.2020
Jako uzupełnienie zdrowej diety można włączyć suplementację wapnia. Oprócz wapnia warto suplementować również witaminę D, która sprzyja prawidłowemu wchłanianiu tego pierwiastka, a także pomaga w utrzymaniu zdrowych kości i zębów.