Podstawowym źródłem wapnia dla organizmu jest dieta.

Produkty spożywcze bogate w wapń to przede wszystkim mleko i jego przetwory. To one powinny być głównym źródłem wapnia w diecie. W mleku znajduje się odpowiednia zawartość wapnia w stosunku do ilości fosforu.

Dodatkowo wapń znajdziemy także między innymi w rybach, jajkach i roślinach strączkowych.

W praktyce dostarczenie odpowiedniej ilości wapnia wraz z dietą może być trudne. W tym celu należałoby codziennie spożywać np.:

  • 4 szklanki mleka
  • 3 szklanki jogurtu
  • 4,5 szklanki kefiru / maślanki
  • 1,2 kg twarogu
  • 2 kg brukselki
  • 360 g sardynek w oleju
  • prawie 1 kg nasion słonecznika
Badania wykazały, że w Polsce istnieje problem zbyt niskiego spożycia wapnia dostarczanego z dietą. Okazuje się, iż połowa kobiet w wieku 20-60 lat nie pokrywa dziennego zapotrzebowania na ten ważny makroelement. Zaś wśród kobiet w wieku pomiędzy 60 i 80 lat, aż 74% nie realizuje norm spożycia na wapń! Niedostateczna podaż tego pierwiastka w diecie powoduje, że organizm zaczyna wykorzystywać jego zasoby zmagazynowane w kościach i zębach, zmniejszając ich masę mineralną i wytrzymałość.

Z tego względu warto rozważyć dodatkową suplementację tego pierwiastka, dbając także o odpowiedni poziom witaminy D, niezbędnej do wchłaniania i metabolizmu wapnia. Na rynku dostępne są suplementy diety, które w swoim składzie zawierają obydwie te substancje – należą do nich np. VITRUM Calcium i VITRUM Osteo (dodatkowo wzbogacony o magnez i cynk).