Próchnica

Czynniki wywołujące próchnicę

Próchnica to choroba bakteryjna i posiada wszystkie cechy choroby zakaźnej.

Próchnica przenosi się przez kontakt ze śliną zarażoną następującymi bakterii:

  • Streptococcus mutans;
  • Streptococcus sorbinus;
  • Lactobacillus acidophilus.

Do zakażenia bakteriami powodującymi próchnicę może dojść poprzez:

  • pocałunek;
  • używanie tej samej szczoteczki do zębów;
  • oblizywanie smoczka przed podaniem go dziecku;
  • jedzenie posiłków wspólnymi sztućcami;
  • picie płynów z tych samych naczyń.

Łatwość przenoszenia się próchnicy z jednego człowieka na drugiego powoduje, że próchnica powszechnie występuje u Polaków.

Według badań epidemiologicznych prowadzonych przez Instytuty Stomatologii na zlecenie Ministerstwa Zdrowia na próchnicę choruje 99,9% Polaków w wieku od 35 do 44 lat.

W grupie trzylatków próchnica występuje u 57,2% dzieci.

Na szczęście sama obecność bakterii wywołujących próchnicę nie jest wystarczająca do powstania ubytków w zębach. To tylko jeden z 4 czynników wywołujących próchnicę.

3 pozostałe czynniki wywołujące próchnicę:

  • słabe uwapnienie zębów;
  • długi kontakt bakterii ze szkliwem;
  • obecność cukrów prostych w diecie, będących pożywką dla bakterii.

Jak zapobiegać próchnicy?

Szczotkowanie to podstawowy zabieg higieny jamy ustnej zapobiegający próchnicy. Szczotkowanie:

  • usuwa cukry proste z jamy ustnej;
  • zmniejsza ilość bakterii i skraca ich kontakt ze szkliwem.

Aby szczotkowanie było skuteczne w zwalczaniu próchnicy powinno być wykonywane systematycznie i według określonych zasad. Zęby należy szczotkować 2 x dziennie przez 2 minuty.

Nasze zdrowe zęby szczególnie narażamy na próchnicę, pomijając wieczorne mycie zębów. Nie myjąc zębów wieczorem wystawiamy nasze szkliwo na długotrwały kontakt z bakteriami.

Szczoteczka, nić dentystyczna i płyn do płukania wpływają tylko na 2 z 4 przyczyn powstawania próchnicy.

Aby utrzymać zdrowe zęby warto rozważyć również stosowanie łącznej suplementacji wapnia i witaminy D.

Próchnica w ciąży – problem medyczny dla matki i dziecka

Ciąża to okres wyjątkowy w życiu kobiety. Organizm przyszłej mamy musi sprostać najtrudniejszym i najbardziej wymagającym wyzwaniom. Przed Tobą fizjologiczny wysiłek, do którego powinnaś się odpowiednio przygotować.

Organizm matki musi zapewnić dziecku wszystkie niezbędne składniki do prawidłowego rozwoju. Pamiętaj, że w ciąży bardzo łatwo o obniżenie poziomu witamin i składników mineralnych.

Zwiększony poziom witamin i minerałów wiąże się ze wzmożonym zapotrzebowaniem organizmu matki, a przede wszystkim organizmu dziecka.

Próchnica w ciąży – czynniki ryzyka

W ciąży zęby matki narażone są na różnorodne czynniki ryzyka próchnicy, takie jak:

  • zmiana nawyków żywieniowych polegająca na większym spożyciu cukru,
  • większa liczba posiłków,
  • podjadanie między posiłkami,
  • wymioty w pierwszym trymestrze ciąży,
  • zmniejszenie wydzielania śliny spowodowane wzrostem stężenia estrogenów.

Badania kliniczne dowodzą, że mniejsza mineralizacja zawiązków zębowych przyczynia się do powstawania wczesnej próchnicy u dzieci.

Próchnica w ciąży może mieć negatywny wpływ na ogólny rozwój płodu.