Czynniki wywołujące próchnicę
Próchnica to choroba bakteryjna i posiada wszystkie cechy choroby zakaźnej.
Próchnica przenosi się przez kontakt ze śliną zarażoną następującymi bakterii:
- Streptococcus mutans;
- Streptococcus sorbinus;
- Lactobacillus acidophilus.
Do zakażenia bakteriami powodującymi próchnicę może dojść poprzez:
- pocałunek;
- używanie tej samej szczoteczki do zębów;
- oblizywanie smoczka przed podaniem go dziecku;
- jedzenie posiłków wspólnymi sztućcami;
- picie płynów z tych samych naczyń.
Łatwość przenoszenia się próchnicy z jednego człowieka na drugiego powoduje, że próchnica powszechnie występuje u Polaków.

Według badań epidemiologicznych prowadzonych przez Instytuty Stomatologii na zlecenie Ministerstwa Zdrowia na próchnicę choruje 99,9% Polaków w wieku od 35 do 44 lat.
W grupie trzylatków próchnica występuje u 57,2% dzieci.
Na szczęście sama obecność bakterii wywołujących próchnicę nie jest wystarczająca do powstania ubytków w zębach. To tylko jeden z 4 czynników wywołujących próchnicę.
3 pozostałe czynniki wywołujące próchnicę:
- słabe uwapnienie zębów;
- długi kontakt bakterii ze szkliwem;
- obecność cukrów prostych w diecie, będących pożywką dla bakterii.

Jak zapobiegać próchnicy?
Szczotkowanie to podstawowy zabieg higieny jamy ustnej zapobiegający próchnicy. Szczotkowanie:
- usuwa cukry proste z jamy ustnej;
- zmniejsza ilość bakterii i skraca ich kontakt ze szkliwem.
Aby szczotkowanie było skuteczne w zwalczaniu próchnicy powinno być wykonywane systematycznie i według określonych zasad. Zęby należy szczotkować 2 x dziennie przez 2 minuty.
Nasze zdrowe zęby szczególnie narażamy na próchnicę, pomijając wieczorne mycie zębów. Nie myjąc zębów wieczorem wystawiamy nasze szkliwo na długotrwały kontakt z bakteriami.
Szczoteczka, nić dentystyczna i płyn do płukania wpływają tylko na 2 z 4 przyczyn powstawania próchnicy.
Aby utrzymać zdrowe zęby warto rozważyć również stosowanie łącznej suplementacji wapnia i witaminy D.
Próchnica w ciąży – problem medyczny dla matki i dziecka
Ciąża to okres wyjątkowy w życiu kobiety. Organizm przyszłej mamy musi sprostać najtrudniejszym i najbardziej wymagającym wyzwaniom. Przed Tobą fizjologiczny wysiłek, do którego powinnaś się odpowiednio przygotować.
Organizm matki musi zapewnić dziecku wszystkie niezbędne składniki do prawidłowego rozwoju. Pamiętaj, że w ciąży bardzo łatwo o obniżenie poziomu witamin i składników mineralnych.
Zwiększony poziom witamin i minerałów wiąże się ze wzmożonym zapotrzebowaniem organizmu matki, a przede wszystkim organizmu dziecka.
Próchnica w ciąży – czynniki ryzyka
W ciąży zęby matki narażone są na różnorodne czynniki ryzyka próchnicy, takie jak:
- zmiana nawyków żywieniowych polegająca na większym spożyciu cukru,
- większa liczba posiłków,
- podjadanie między posiłkami,
- wymioty w pierwszym trymestrze ciąży,
- zmniejszenie wydzielania śliny spowodowane wzrostem stężenia estrogenów.
Badania kliniczne dowodzą, że mniejsza mineralizacja zawiązków zębowych przyczynia się do powstawania wczesnej próchnicy u dzieci.
Próchnica w ciąży może mieć negatywny wpływ na ogólny rozwój płodu.