Produkty, które pozytywnie wpływają na trawienie

Wapń to jeden z najważniejszych dla zdrowia składników mineralnych. Znany jest przede wszystkim jako główny budulec kości i zębów, ale w praktyce uczestniczy w bardzo wielu procesach zachodzących w naszym organizmie. Jest niezbędny m.in. do prawidłowego funkcjonowania enzymów trawiennych.

Zabiegamy o to, by dieta była bogata w wapń głównie ze względu na zdrowie kości i zębów. Jednak pierwiastek też jest cenny również dla naszego układu pokarmowego, z czego rzadko zdajemy sobie sprawę. Wapń wspomaga działanie enzymów trawiennych. Dzięki ich prawidłowemu funkcjonowaniu nie tylko możemy uniknąć przykrych dolegliwości, takich jak np. wzdęcia, zaparcia, biegunki, gazy, ale przede wszystkim w naszym układzie pokarmowym może prawidłowo przebiegać wchłanianie substancji z przyjmowanych pokarmów.

Dobre trawienie i wapń idą w parze! Poniżej przedstawiamy najpopularniejsze i łatwo dostępne produkty, które nie tylko są bogate w ten niezwykle cenny dla organizmu składnik mineralny, ale również wspomagają procesy trawienne. Polecane są szczególnie osobom, które chcą wesprzeć prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego lub są na diecie odchudzającej.

Produkty bogate w wapń, które sprzyjają procesom trawiennym

Jogurty naturalne

Są to produkty na bazie sfermentowanego mleka krowiego, koziego lub owczego. Zawierają szczepy żywych kultur bakterii, dlatego pozytywnie wpływają na procesy trawienne. W 1 gramie dobrej jakości jogurtu znajduje się co najmniej 10 milionów bakterii!

Spożywanie jogurtów naturalnych jest szczególnie zalecane osobom, które odczuwają dolegliwości po spożyciu mleka (takie jak m.in. wzdęcia, gazy, biegunka), ponieważ nie przyczyniają się do powstawania problemów trawiennych, a wręcz wspomagają procesy zachodzące w układzie pokarmowym. To naturalne probiotyki, które pomagają utrzymać równowagę flory jelitowej. Co więcej, są bogate w wiele wartościowych składników odżywczych, w tym m.in. wapń.

Produkty, które pozytywnie wpływają na trawienie

Kefir

To również fermentowany napój mleczny. Produkowany jest przy użyciu tzw. grzybków (ziaren) kefirowych, złożonych z odpowiednich bakterii i drożdży. Sprzyja utrzymaniu równowagi bakteryjnej żołądka, co jest bardzo ważne dla prawidłowego funkcjonowania układu trawiennego.

Picie kefiru szczególnie zalecane jest po przebytych chorobach, infekcjach oraz antybiotykoterapii. Co więcej, poprawia on trawienie laktozy, przez co zmniejszaj objawy jej nietolerancji. Jest też doskonałym źródłem wapnia w codziennej diecie.

Maślanka

Podobnie jak jogurt i kefir pozwala dłużej utrzymać uczucie sytości, a dodatkowo jest lekkostrawna i niskokaloryczna, więc mogą po nią sięgać osoby na diecie odchudzającej. Za sprawą kwasu mlekowego pobudza wydzielanie soku żołądkowego, a dzięki temu ułatwia i reguluje trawienie. Za sprawą bakterii fermentacji mlekowej, pomaga w regulowaniu równowagi flory jelitowej. Również zawiera w sobie wapń, a także fosfor, magnez i potas.

Pietruszka

Niepozorna pietruszka jest źródłem wapnia, a dodatkowo usprawnia trawienie i sprzyja łagodzeniu wzdęć, gazów, zaparć. Powinny ją jak najczęściej spożywać osoby na diecie odchudzającej jako smaczny dodatek do potraw, ponieważ jest niskokaloryczna. Ponadto zawiera dużo błonnika, który reguluje procesy trawienne i przyspiesza pasaż treści żołądkowej.

Nasiona chia

Niewielkie nasiona chia (inaczej szałwii hiszpańskiej) zawierają pełnowartościowe białko i sprzyjają regulacji procesów trawiennych oraz pobudzają perystaltykę jelit. Co więcej, 4 łyżki tych niewielkich nasion dostarczają tyle wapnia, ile 1 szklanka mleka.

Sezam

Zawiera dużo błonnika, który korzystnie wpływa na pracę jelit, reguluje procesy trawienne i pomaga złagodzić zaparcia. Sprzyja też pozbywaniu się z organizmu toksyn. Jest to również doskonałe źródło wapnia.

Jarmuż

Zawiera dużo błonnika, którego obecność w diecie sprzyja lepszemu trawieniu, ale również zmniejsza uczucie głodu. Jarmuż jest niskokaloryczny i bogaty w wapń.