Produkty spożywcze, które powodują przebarwienia zębów. Czego unikać?

Przebarwienia zębów w mniejszym lub większym stopniu dotyczą wszystkich. Do zmiany barwy i nasycenia koloru uzębienia dochodzi pod wpływem wielu czynników, w tym również produktów spożywczych, po które sięgamy każdego dnia.

Do przebarwień na zębach nie dochodzi od razu. Proces barwienia jest długotrwały i dopiero po kilku latach możemy zauważyć skumulowane efekty działania kolorowych produktów. Warto jednak pamiętać, że odbarwienia nie są związane wyłącznie z naszą dietą. Innymi przyczynami przebarwień są zupełnie naturalne procesy starzenia organizmu (żółte przebarwienia), urazy i wady rozwojowe szkliwa (najczęściej białe przebarwienia), leki, choroby zębów i ogólnoustrojowe, a także niewłaściwa higiena zębów i jamy ustnej.

10 produktów, które przyczyniają się do przebarwień na zębach

Kawa

Niestety ciemny napój, po który najczęściej sięgamy rano, może powodować przebarwienia. Po wypiciu kawy na filiżance można zauważyć ciemny osad, ten sam, który osadza się również na naszych zębach. Jeśli twoim zwyczajem jest codzienne picie kawy, dodawaj do niej tłuste mleko, które jest w stanie częściowo zneutralizować barwniki.

Herbata

Pozostawia osady podobnie jak kawa. Teoretycznie wydaje się, że to popularna herbata czarna jest największym wrogiem naszych białych zębów, jednak okazuje się, że najwięcej osadów pozostawiają herbaty zielona i czerwona.

Produkty spożywcze, które powodują przebarwienia zębów. Czego unikać?
Czerwone wino

Czerwone wino

Po wypiciu wina zwykle możemy zauważyć zabarwione zęby, język, a nawet podniebienie. Niestety częste picie tego trunku bardzo negatywnie i trwale wpływa na koloryt uzębienia. Ciemnoczerwony odcień jest trudny do usunięcia, podobnie jak plamy po winie na serwetce czy ubraniu, których nie możemy sprać. Co więcej, kwas zawarty w napoju może uszkadzać szkliwo, przez co osad jeszcze mocniej przyczepia się do powierzchni zębów. Alternatywą jest białe wino.

Sok z winogron

Podobnie jak czerwone wino również może przyczyniać się do nieestetycznych przebarwień. Jest jednak zdrowy, więc warto go pić, jednak w ograniczonych ilościach, dokładnie płucząc lub nawet myjąc zęby po wypiciu.

Kolorowe napoje słodzone (w tym również popularna cola)

Za sprawą szkodliwych kwasów mogą uszkadzać szkliwo zębowe, przez co staje się ono porowate. To z kolei powoduje, że wszelkiego rodzaju barwniki znajdujące się w tych napojach z łatwością osadzają się na zębach, powodując przebarwienia.

Kolorowe słodycze

Barwione łakocie, np. cukierki, landrynki, żelki, gumy, sprzyjają powstawaniu przebarwień. Sztuczne barwniki bardzo łatwo osadzają się na powierzchniach, a ślina nie jest w stanie całkowicie usunąć powstałych w ten sposób osadów.

Buraki

Kwaśne produkty

Kwasy znajdujące się w niektórych produktach i napojach mogą niszczyć naturalne szkliwo, przez co barwniki z pożywienia łatwiej przenikają i osadzają się na powierzchni zębów. Tego rodzaju przebarwienia są bardzo trudne do usunięcia.

Buraki

Czerwone buraczki, z których przygotowujemy barszcz lub ćwikłę, niestety również mogą powodować przebarwienia na zębach. Do innych warzyw, wykazujących podobne właściwości, zaliczamy również czerwoną kapustę i warzywa zawierające karoten, czyli m.in. marchew i pomidory. Niemniej warto je jeść jak najczęściej, pamiętając jednak o późniejszym płukaniu jamy ustnej i umyciu zębów.

Jagody

Przebarwienia po jagodach są intensywne, a ciemnoczerwony kolor po zjedzeniu tych owoców widoczny jest przede wszystkim na naszym języku. Osadza się również na zębach, jednak ślina jest w stanie szybko sobie z tym poradzić. Podobnie działają również jeżyny, maliny i wiśnie. Osoby, które w szczególny sposób dbają o biel swoich zębów, powinny ograniczać jedzenie tych owoców lub sięgnąć po inne, np. jabłka i pomarańcze. Innym rozwiązaniem jest miksowanie owoców na papkę i picie ich przez słomkę.

Papierosy

Nie jest to produkt spożywczy, jednak koniecznie musi znaleźć się w tym zestawieniu, gdyż — oprócz szeregu negatywnych skutków dla zdrowia — przyczynia się do powstawania trwałych i mocnych przebarwień na zębach. Nałogowi palacze bardzo często mają na zębach nieestetyczny, żółty osad, którego nie można usunąć przy użyciu szczoteczki i pasty. Z kolei zabiegi wybielania zębów przy regularnym paleniu również nie przyniosą oczekiwanych rezultatów, gdyż przebarwienia szybko wrócą. Najlepszym rozwiązaniem problemu jest rzucenie palenia.

Jagody